KANSAINVALISET KOULUT
 
 
 
 
 
 
 
Hongkongin koulujen
        valokuvia
 

Sanna aloitti koulutaipaleensa Hongkongissa kansainvälisessä Island School'ssa.  Koulu sijaitsee Hongkongin pääsaaren puolelle. Koulupaikka oli jo selvillä ennen muuttoa.

Koulupäivälle tuli pituutta, kun matkaa tehtiin useammalla kulkuvälineellä. Kotoa bussilla lauttarannalle, puolen tunnin lauttamatka keskustaan ja vielä bussilla koululle. Koulussa oli yli kaksituhatta oppilasta. Suomalaisia oppilaita oli vain muutama.

Tanja ja Teemu pääsivät kouluun kuukauden odottelun jälkeen. Discovery Bay International School, sijaitsi ainoastaan vajaan kilometrin päästä kotoa, joten matka taittui jalan. Koulun rehtori oli koulun portilla joka aamu vastaanottamassa oppilaat ja hän jopa muisti oppilaiden nimet. Koulussa oli vajaat 600 oppilasta ja kansalaisuuksia oli kymmeniä. Koulussa järjestettiin syyslukukaudella urheilukilpailut. Jokainen oppilas osallistui kilpailuun. Teemulla ja Tanjalla oli kotiin tuomisena palkintoja, eli hyvin oli kilpailut sujuneet. Myös uintikilpailut kuuluivat joka vuotisiin tapahtumiin. Loisketta ja lätinää riitti, kun kaikki koulun oppilaat osallistuivat kukin valitsemalleen matkalle. Isät ja äidit olivat kannustamassa lapsiaan.

Teemulla saattoi olla hieman orpo olo ensimmäisenä koulupäivänä. Englantia kun oli ainoastaan opiskellut viikon intensiivikurssilla Suomessa ennen muuttoa. Teemu oli toisella luokalla Suomessa, kun lähdimme maailmalle. Mutta hyvin hän pääsi juoneen mukaan ja pikkuhiljaa sanavarasto kasvoi, kiitos mahtavan englanninkielen opettajan, joka jaksoi kannustaa ja käydä samoja juttuja läpi uudestaan ja uudestaan. Tanja oli jo lukenut englantia parisen vuotta, mutta ei ole helppoa ilmaista itseään toisella kielellä, täysin vieraassa ympäristössä. Sannalla ei ollut vaikeuksia, olihan hän lukenut kieltä lähes kuusi vuotta.

Kouluajan jälkeen oli mahdollisuus harrastaa jalkapalloa. Teemu ja Tanja osallistuivat ryhmiin, jotka olivat kerran viikossa. Teemu ei vain oikein pitänyt tavasta, jolla jalkapalloa opetettiin pelaamaan. Teemu oli Suomessa ollassa jo 6-vuotiaana aloittanut pelaamisen, joten Hongkongin opit olivat vanhaa tuttua juttua.

Keväällä 2000 Tanja vaihtoi koulua Hongkongin puolelle. West Island School, on myös iso kansainvälinen koulu. Suomalaisia oppilaita oli tuolloin muutama Tanja lisäksi. Tanja koulumatka ja -päivä pidentyi huomattavasti. Aamulla klo 7.00 lautalla keskustaan ja illalla oli kotona noin klo 17.00.

Kouluissa käytettiin koulupukua. Koulupuvun lisäksi oli käytettävä mustia kenkiä ja valkoisia sukkia. Lenkkareita ei saanut käyttää muulloin kuin liikuntatunnilla. Koulun sääntöjen mukaan kengät piti pitää hyvässä kunnossa, joten niitä lankattiin lähes päivittäin, aluksi.