Muistoja DB:n ajoilta
 
Muuttotavaroiden tulo Suomesta Hongkongiin kesti lähes kahdeksan viikkoa. Viimeiset pari viikkoa tavarat olivat isossa konttilaivassa Hongkongin edustalla. Ihmeesti sitä tuli toimeen ilman televisiota ja muita vempaimia. Ainostaan käytössä oli muutama kattila, ruokailuvälineet ja sängyt. Olimme matkalaukuissa tuoneet mukana muutaman lakanan ja pyyheliinan ja mitä muuta tarvitsimme, niin ne löytyi DB:n kaupoista.

Vähitellen tutustuimme muihin DB:ssa asuviin suomalaisiin. Perjantai-iltaisin kokoonnuimme Plazalle jutustelemaan viikon tapahtumista. Lapset nauttivat Mäkkärin ruuista ja aikuiset käyttivat hyväkseen seiskabaarin, Seven Elevenin, runsasta tarjontaa. Miehet liittyivät mukaan sitä mukaan, kun töiltänsä pääsivat. Toisinaan miesten tulo saattoi kestää, he kun olivat kiertäneet Wanchain kuuluisien pubien kautta.

Vietimme tupaantuliaisia lähes tyhjässä talossa. Ilta sujui hyvin nauttien hyvistä ruuista, juomista ja muusiikista ja uusista ystävistä. Uima-allas oli ahkerassa käytössä illan aikana.

Ekspatti elämään kuuluu tupareiden lisäksi myöskin läksiäisiä. Mekin olimme jo parin-kolmen kuukauden asumisen jälkeen mukana läksiäisissä. Olimme kokoontuneet rannalle, jossa oli pöytä ruokineen ja juomineen.

Taifuunit kuuluivat myöskin osana Hongkongissa asumiseen. Taifuuniaika on yleensä toukokuusta marraskuuhun. Ensimmäinen taifuuni koettiin vappuna '99. Kaupat sulkivat ovensa ja lauttaliikenne seisahtui. Koulut olivat kiinni. Eipä siinä auttanut kuin seurata tv:sta tulevaa tiedoitusta. Taifuunin varoitusluokkia on viisi; 1,3,8,9 ja 10. Kolmos varoituksen ollessa päällä, oli syytä käydä kaupassa ja täyttää ruokakaapit. Jokaisella taifuunilla oli oma nimensa mm. Leo, Maggie, Sam, Wendy. Pahin taifuuni oli syyskuun puolessa välissä, nimeltaan York. Keskus sijaitsi juuri Lantaun saarella. Ensimmäinen varoitus tuli 13.9 ja 10 varoitus oli päällä 16.9. Kolme päivää saimme kuulla sitä tuulen ja sateen rummutusta. Taloissa oli ikkunoiden eteen vedettävät metalliritilät. Ne pitivät valtavaa kolinaa yötä päivää. Kolmen päivän sisälläolon jälkeen ja taifuunin rauhoituttua pääsimme ulos katsomaan sitä hävityksen kauhistusta mikä ympäröi aluetta. Katkenneita puita, puiden lehtiä, roskia ja kaikkea mahdollista tavaraa oli joka puolella. Simon toimiston ikkunat olivat menneet rikki ja hävitys oli valtava. Paperit uiskentelivat vedessä ja koneet yltäpäältä märkänä. Oikeastaan on vaikea sanoin kuvata miltä ympäristö näytti ja millainen voima taifuunilla oikein on.

Viihdyimme hyvin DB:ssa. Vaikka Simo matkusteli paljon meillä ei ollut hätäpäivää. Olihan meillä Belly ja paljon suomalaisia ystäviä ympärillä. Apua oli aina saatavilla, jos sitä tarvitsi.

Kokoonnuimme usein yhteen, aina löytyi jokin aihe ja eikun porukka kokoon. Vietimme juhannusjuhlia, syyskauden avajaisia sekä lisäksi olivat kiinalaiseen kulttuuriin kuuluvat juhlat. Halloween päiväna lapset olivat pukeutuneet halloween asusteisiin. Samaisena päivänä pääsimme myöskin juhlistamaan Mika Häkkisen maailmanmestaruutta Formula 1:ssa. Plazalla kastauduimme suihkulähteessä, mitä managementin miehet suuresti paheksuivat, aivan kuten oli tehty edellisenäkin vuonna Mikan maailmanmestaruuden kunniaksi. Kokoonnuimme kukkulan laelle näköala paikalle viettämään Vappua, jokainen toi jotakin pikku purtavaa mukanaan. Me, jotka olimme BD:ssa kokoonnuimme juhlistamaan vuosituhannen vaihtumista.
 
Simon kanssa kävimme Kuala Lumpurissa katsomassa Formula 1. Meidän lisäksi katsomassa olivat myös Singaporen toimiston väki sekä Australiasta ja Indonesiasta. Oli todella kuumaa ja meteli kovaa. Oli ihan mukava kokemus, mutta kyllä sitä jotenkin on mukavampi istua omalla sohvalla ilmastoidussa tilassa ja katsella kisaa televisiosta, tietäen tarkan tilanteen ja näkee hidastuksena tapahtumia.

Teimme haikkireissuja Lantaun kukkuloilla. Kävelimme usein Mui Wo:n kylään ja nautimme siellä lounaan. Lapset olivat mukana ja olivat tosi sinnikkäitä, harvoin kuului valitusta väsymyksestä. Joskus käärmeitä näkyi polkujen varsilla ja villihärkiä syömässä kukkuloilla.

Muutimme Headland Drive 85:sta Headland Drive 49 kesäkuussa 2000. Muuttomatka ei ollut pitkä ja saimme mukavasti tavarat kuljetettua, Bellyn mies Boy oli järjestänyt miehiä muuttotalkoisiin. Tupaantuliaistemme yhteydessä vietimme myöskin neljän perheen läksiäisiä.
Emme asuneet uudessa osoitteessa kuin muutaman kuukauden, kun pakkasimme tavaramme, jälleen oli läksiäisten aika, muutimme Singaporeen.

DB:ssa oleva glubi keräsi asukkaita yhteen erillaisten harrastusten parissa. Tanja liittyi karate-ryhmään ja viihtyi siellä hyvin. Me aikuiset pelasimme "kossia". Kyllä muilla oli hauskaa meidän pelaamista seuratessa, emme olleet edes huomanneet, että meillä oli katsojia, niin keskittyneitä olimme pelaamiseen. Glubilla oli myös hyvä kuntosali, jota myös ahkerasti käytimme. Uima-allas keräsi paljon väkeä ymparilleen. Ravintolat olivat myös suosittuja. Glubille ei ollut asiaa, ellei ollut glubikorttia mukana, se piti aina esittää sisään mentäessä.

Niin ja täytyy vielä kertoa kiinalaisesta saunakulttuurista. Glubilla olevassa saunassa lämpötila oli 50 astetta, vettä ei saanut heittää kiukaalle, alle 14v eivät saaneet käydä saunassa, paljasta pintaa ei saanut näkyä, pienet pojat eivät saaneet tulla äitien kanssa naisten puolelle, kiinalaiset naiset istuivat meikit päällä ja lukivat lehtiä sekä pukeutuivat muovihousuihin tai käyttivät kelmua, jotta jalat pysyisivät hoikassa kunnossa.

Teimme ostosmatkoja Sentzeniin Kiinan puolelle muutaman kerran naisporukalla. Matka taittui mukavasti (!?) junalla ja matkantekoon sai varata koko päivän. Eräskin kilo kangasta tuli raahattua, mutta seura ja muuten yhdessä olo tekivät kuormasta siedettävän. Eipä matkan rasitus tuntunut senkään jälkeen, kun oli saanut ommeltua ja ripustettua verhot ikkunaan (Headland Dr 49 isäntä ei suostunut hommaamaan meille verhoja ennen muuttoamme taloon.).

Muutamassa kaupassa eivät suostuneet myymään pelkkää kangasta, vaan samaan kauppaan olisi kuulunut myös ompelu.  Tarkkana sai olla kauppoja tehdessä, että sai sen määrän mitä todella halusi, metrit muuttuivat muutaman kerran yard:ksi (0.914m), joten joka metrillä ostaja olisi hävinnyt vajaan kymmenen senttiä.
 
Singaporen ajasta kerromme Singapore-sivulla.